Moksliniai tyrimai stebina: kokie kramtukai geriausi kūdikiui?

Viena, ką mes, kaip tėvai, tikrai galime padaryti – tai suteikti savo kūdikiui tinkamas „kramtymo” priemones

Būdama dviejų vaikų mama, puikiai suprantu, kad neseniai kūdikio susilaukusiems tėvams kyla daugybė klausimų. Kai kurie gali pasirodyti juokingi, keisti (pvz., ar tokia veido išraiška normali?, ar čia jis ką tik nusičiaudėjo ir ar tai normalu?), o kai kurie gyvybiškai svarbūs (pvz., ar jam užtenka maisto?, ką daryti stipriai sukarščiavus?).

Daug klausimų kyla ir tuomet, kai mažyliui prasideda dantukų kalimosi etapas (nuo 2-3 mėn. iki 1,5-2 m.). Tai natūralus procesas, todėl daugelis nemalonumų, tokie kaip seilėtekis, irzlumas, dantenų skausmas ar noras viską kišti į burnytę – visiškai normalūs tuo metu. Labai daug priemonių, kaip pagelbėti savo mažyliui šiuo laikotarpiu, nėra. Dantukai vis tiek turės išlysti pro danteną ir tai visiems daugiau ar mažiau nemaloni patirtis.

Tačiau viena, ką mes, kaip tėvai, tikrai galime padaryti – tai suteikti savo kūdikiui tinkamas „kramtymo” priemones.

Vietoj to, kad mažylis pats susirastų įvairių nesaugių, namuose besimėtančių daiktų, ar netinkamų dėti į burną žaislų, mes galime jam duoti (ar net prikabinti prie drabužėlių, kad visada būtų šalia) natūralios sudėties, visiškai saugų ir efektyviai dantenų skausmą malšinantį kramtuką.

Visi mes norime savo vaikams geriausio, todėl MAMIO tikslas – būtent toks: aprūpinti tėvus saugiomis, kokybiškomis, natūraliomis ir efektyviomis priemonėmis, kurios dar ir modernaus dizaino bei patogios naudoti.

Visiškai saugūs, natūralaus medžio ir silikono kramtukai

MAMIO kramtukai ir jų laikikliai gaminami iš 100 % natūralaus maistinio silikono (sudėtyje TIK natūralus silicis ir deguonis) ir 100 % natūralaus, nedažyto buko kietmedžio, kuris impregnuojamas ekologišku kokosų aliejumi, kad išliktų švelnus ir atsparus drėgmei.

Ką sako mokslas?

Mokslininkai atliko ne vieną tyrimą, kad išsiaiškintų, kokios medžiagos saugiausios kūdikiams dėti į burną, kramtyti. Vokiečių mikrobiologė Annett Milling su komanda lygino bakterijų išgyvenimo trukmę ant skirtingų paviršių: medžio, plastiko ir nerūdijančio plieno. Eksperimentas atskleidė, kad ilgiausiai bakterijos išsilaiko ant plastiko, žymiai mažiau ant nerūdijančio plieno, o ant medienos – jos žūna greičiausiai. Taip pat pastebėta, kad buko kietmedis – vienas iš trijų pačių tinkamiausių medžio rūšių kramtukams gaminti, nes jis, kaip ir klevo kietmedis ar riešutmedis, natūraliai turi antibakterinių savybių. Tai reiškia, kad turi didžiausią bakterijų sunykimo greitį.

Štai dėl ko mes vis dar naudojame medines pjaustymo lentutes. Dar vienas tyrimas, atliktas Viskonsino universitete, parodė, kaip medinės plaustymo lentutės nuolat, įvairiuose eksperimentuose nugali plastikines pagal tai, kaip kovoja su tokiomis gyvybei pavojingomis bakterijomis kaip Salmonella, E. Coli ir Listeria.

Eksperimento metu mokslininkai pastebėjo, kad praėjus 3 minutėms po lentutės panaudojimo, ant medinės lentutės žuvo net 99,9 % bakterijų, kai tuo tarpu ant plastikinės – visos bakterijos liko. Be to, bakterijų skaičius ženkliai išaugo nevalytas plastikines lentutes palaikius per naktį kambario temperatūroje, tačiau mokslininkai nepastebėjo nei vienos bakterijos ant medinių lentučių, kurios buvo laikomos lygiai taip pat.

Be abejo, mediniai kramtukai ne tik antibakteriniai, bet ir 100 % natūralūs. O tai reiškia, kad juose natūraliai nėra sintetinių, galimai kūdikiui kenksmingų medžiagų, kurių su kaupu galima rasti plastiko ar gumos kramtukuose.

Tyrimus vykdantis mokslininkas K. Kannan (New York State Department of Health and the School of Public Health at the State University of New York at Albany) su komanda nusprendė ištirti, ar visi kūdikių kramtukai, ant kurių nurodyta, kad nėra cheminių medžiagų („non-toxic”, „BPA, PVC free”), iš tiesų yra saugūs (žr. čia). Mokslininkai tyrė 59 kramtukus trijose skirtingose kategorijose: vientisus-kietus, pripildytus vandeniu ir pripildytus geliu. Buvo įtraukti 23 skirtingi kūdikių prekių gamintojų ženklai, o didžioji dauguma kramtukų buvo pažymėti kaip neturintys BPA – plastike dažnai aptinkamos sintetinės cheminės medžiagos bisphenol A („BPA-free”). Pastaroji medžiaga – viena iš pagrindinių žmogaus endokrininę sistemą veikiančių chemikalų. Ji daro neigiamą įtaką hormonų balansui, kas potencialiai veda link vystymosi, vaisingumo, neurologinių ar imuninės sistemos sutrikimų.

Tyrimo rezultatai nustebino. Bene 90 % plastikinių ir gumos, pripildytos vandeniu ar geliu kramtukų savyje turėjo BPA ir kitų toksiškų medžiagų, nors ir buvo pažymėti kaip („non-toxic”). „BPA tiesiog labai palanki medžiaga, kuriant plastikinius gaminius”,- teigia tyrimo vadovas K. Kannan. Taip pat tiriamiems kramtukams pagaminti buvo naudojami net 20 kenksmingų sveikatai chemikalų (kaip prevencinė priemonė nuo bakterijų dauginimosi). Skaičiai buvo dar didesni geliu pripildytuose kramtukuose, kurie eksperimento metu išskyrė daugiausiai parabenų.

CBC News vyriausioji patarėja medicinos klausimais, kardiologė dr. T. Narula įspėja, kad ankstyvoje vaikystėje organizmą veikiantys endokrininę sistemą ardantys sintetiniai chemikalai gali turėti realios įtakos astmos, diabeto, neurologinių sutrikimų, nutukimo ir vaisingumo anomalijoms išsivystyti ateityje.

Mokslininkų išvados: kokius kramtukus naudoti saugu?

Tyrimo su kramtukais vadovas, mokslininkas K. Kannan teigia, kad pats buvo nustebęs tokiais eksperimento rezultatais ir pats būdamas tėvu, tikrai nesirinktų potencialiai kenksmingų kramtukų (ypač plastikinių). „Jau geriau kameroje pašaldytas rankšluostėlis ar šaldyta morka”,- mini ir medikė T. Narula.

Tačiau visi skirtinguose tyrimuose dalyvavę mokslininkai sutaria: natūralaus medžio, medvilnės ar maistinio silikono kramtukai – patogiausias, veiksmingiausias ir saugiausias pasirinkimas.

Silikonas, taip pat kaip ir mediena, yra organiškas produktas, natūraliai savyje neturintis sintetinių cheminių junginių, nes jo sudėtyje tik silicis (natūraliai randamas smėlyje, kvarce) ir deguonis.

Todėl įsigydami MAMIO gaminius, galite atsipūsti ir nebesijaudinti dėl savo kūdikio kramtuko saugumo. Drąsiai siūlykite juos savo mažyliui.

MAMIO gaminiai ne tik patys iš savęs neturi BPA, ftalatų, PVC, nitrosamino, švino ar parabenų, bet tuo pačiu ir yra antibakteriniai, lengvai naudojami ir valomi. O be to, sukurti apgalvojus menkiausias smulkmenas, todėl itin veiksmingi visame dantukų dygimo procese. Mažyliui tai puiki dovana!

Parašykite komentarą

Mes naudojame slapukus, kurie padeda užtikrinti tinkamą tinklapio veikimą bei jo tobulinimą, todėl būtinieji slapukai (techniniai, funkciniai bei analitiniai) yra įdiegiami automatiškai. Paspaudę „sutinku“ Jūs sutinkate su slapukų įdiegimu ir naudojimu. Savo sutikimą galėsite atšaukti bet kuriuo metu, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.